Regelmatig werk ik op de CHE en ik merk dat ik dat heel prettig vind. De sfeer is er fijn, het gebouw licht, de gesprekjes van de studenten leuk om naar te luisteren (‘wat zeg je tegen iemand die zo ziek is?’, ‘ik moet vanavond koken voor mijn schoonouders’, ‘we hebben onze scriptie gehaald!’) Maar het leukst vind ik het te zijn in een omgeving waar leren centraal staat. Want als je eenmaal bent afgestudeerd,  moet je zelf maar zorgen dat je blijft leren. Gelukkig zijn daar veel toffe tools voor. Podcasts bijvoorbeeld, boeken natuurlijk en vlogs! De afgelopen maand leerde ik weer een aantal lessen. ik ben altijd aan het nadenken en probeer zulke lessen toe te passen om te kijken in hoeverre het me echt beïnvloed en verder helpt. Als dat zo is, deel ik ze graag met je!

 

 

Les 1 De behaviour chain

Deze lees deelde Jorg Ruis in zijn vlog (die leuk zijn! Elke zondag op zijn YouTubekanaal), hij leerde deze weer van de schrijver Seinfeld (ik denk dat hij die bedoelt van de serie maar weet het niet zeker). Als je met jezelf afspreekt dat je elke dag iets doet, bijvoorbeeld: elke dag een stukje schrijven aan je boek, dan wordt dat een soort ketting waarvan je het jammer vindt als je een dag geen stukje hebt ‘aangeregen’. Nadat ik deze vlog had gezien, viel me op hoe de YouVersion bijbelapp dit heel knap doet: je doet bijvoorbeeld mee aan een leesplan en krijgt elke dag een vinkje als je dat hebt gelezen. Zo niet, blijft je vakje open (en dat vind je dus echt jammer!). Als je een leesplan of week succesvol hebt afgerond, krijg je een medaille. Ik weet bijna zeker dat dit volgens dezelfde theorie werkt. Het motiveert om zoveel mogelijke complete weken te hebben. Zelf pas ik de theorie toe op sporten. Ik sport elke week met een personal trainer en dat liet me ook zien dat als ik die afspraak met hem heb staan, ik echt ga. Waarom dan niet met mezelf afspreken? Zo is mijn sportchain: Twee keer sporten in de sportschool, twee keer hardlopen, één dag rust en de andere dagen een lesje thuis. En het werkt echt en ik baal als ik een dagje niet aan mn chain heb gewerkt. En mn fitbody natuurlijk #fitgirl

 

Les 2 Leerdoelen vs prestatiedoelen

Hier schreef ik eerder al over in mijn blog over de Justice Conference maar nu heb ik ook het boek gelezen en Ben Tiggelaar zelf gesproken. Ik interviewde hem voor Jente Magazine waar ik hoofdredacteur van ben. In het komende nummer, dat eind juni verschijnt, hebben we als thema: GA het doen. Omdat we moeders, vrouwen, willen aanmoedigen die ene stap te zetten die ze misschien al heel lang willen zetten. Ik kom veel vrouwen tegen die niet durven maar eindeloos wachten. Ben is, ook in de opvoeding van zijn kinderen, erg van het principe: ga experimenteren. Proberen. Dan mag je namelijk falen van jezelf maar heb je, ook wetenschappelijk bewezen, uiteindelijk grotere slagingskans omdat je zijweggetjes in mag van jezelf. Daarnaast sta je ook meer open voor feedback omdat je nog bij te sturen bent en niet alleen maar op weg bent naar je doel. Een prestatiedoel is: Ik ga zoveel kilo afvallen. Een leerdoel is: Ik ga mijn best doen om gezonder te eten en meer te bewegen.

 

Les 3 Gods vertegenwoordiger zijn als vrouw

Die leerden mij twee heel wijze en mooie vrouwen. Kinga Ban en Rachel Held Evans. Beiden overleden ze in hetzelfde weekend in mei, allebei vrouwen van 37 die veel betekenden in Gods koninkrijk. Hun overlijden raakte me. Omdat ze, net als ik, moeder zijn. Jong zijn. Ik heb ook echt aan God gevraagd: waarom? Ze betekenden zoveel. En nee, natuurlijk is het ene leven niet meer waard dan het ander. Maar vrouwen die op aarde zulke vertegenwoordigers zijn van Hem…Ik heb in mijn leven ook al de les geleerd dat niet overal een antwoord op is. Dat niet alles om te vormen is tot een mooi evangelisch praatje met een blije afloop. Dat is niet hoe het aardse leven in elkaar zit. Wat ik van deze vrouwen leerde, was hoe zij echt vrouwen waren die God volgden. Ja, ze waren getrouwd en hadden kinderen. Maar echtgenote en moeder zijn, was niet het enige waarin ze hun rol in het koninkrijk vervulden. Misschien wel juist niet. Ik vind dit heel belangrijk. Het is ook iets wat Rachel Held Evans benadrukte met haar uitleg van Women of Valor (lees echt deze blog van haar): Het gaat niet om de rollen die we als vrouwen vervullen. Het gaat erom dat we Jezus volgen. Met ons hele leven, met alles wie we zijn. Dat deden zij allebei zo met hart en ziel. Ze zijn grote voorbeelden en het heeft mij afgelopen maand aangezet tot nog scherpere keuzes.

Welke lessen heb jij geleerd?

En had je hier iets aan? Praat mee op mijn instagram! @elinehoogenboom