Eind van het jaar: tijd om terug te kijken en te leren van wat je dit jaar hebt gedaan. In één woord: Reflecteren. Letterlijk betekent het: weerkaatsen. En reflectie betekent: weerspiegeling, overweging. Je kijkt in de spiegel en bent eerlijk tegen jezelf over wat je allemaal ondernomen hebt en wat je daarvan kunt leren. Ik ben een groot voorstander van terugkijken (en vooruitkijken) en leg je uit waarom en hoe je dat kunt doen.


“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.” 
― Søren Kierkegaard

 

Waarom is reflecteren goed?

In onze vaak drukke levens zijn we op veel gebieden actief. Ik hou ervan om naar je leven te kijken als een huis met kamers, die staan ergens voor: Relaties, vrije tijd, gezondheid, werk en zingeving. Ik besteed veel tijd aan nadenken over hoe ik deze gebieden in mijn leven verdeel en indeel. Waarom?

  • Ik geloof niet echt in balans: je kunt heel veel energie kwijt zijn aan continu zoeken naar balans tussen alle gebieden in je leven maar het is soms zo dat soms het ene meer aandacht vraagt dan de ander. Voor mij is het belangrijk om regelmatig te bedenken of ik tevreden ben en of het een niet het ander overheerst. Helemaal nu ik moeder ben, ben ik me er nog meer van bewust dat ik goed met mijn tijd om wil gaan, voldoende aandacht aan mijn gezin wil geven en genoeg rust neem maar ook het liefst al mijn ideeën uit wil voeren. Omdat ik maar drie dagen wil werken, is het wel belangrijk dat ik goed focus en bedenk wat ik dan in die drie dagen wil en kan (niet alles dus!).
  • Reflecteren helpt je jezelf te (leren) kennen: wat past bij je en wat niet. Waar word je blij van en waar minder blij van? Zowel op privé als zakelijk gebied geloof ik dat je keuzes hebt. Niet zomaar het leven leven en op je af laten komen maar bewust stilstaan bij wat jij nodig hebt, hoe je kunt blijven functioneren en hoe je God dient. 
  • Reflectie helpt als je straks vooruit gaat kijken en doelen gaat stellen. Misschien merkte je dit jaar dat sommige dingen niet lekker liepen, zou je een andere baan willen of heb je eigenlijk niet de opdrachten gedaan die je had willen doen. Of heb je het gevoel te weinig aan je privéleven toe te komen. Of heb je bepaalde keuzes niet durven maken. Door hierover na te denken, kom je er wellicht achter waarom je dat niet hebt gedurfd of wat je graag anders zou zien.

Reflectie zorgt voor rust en focus en helpt je keuzes te maken. Maar hoe doe je het dan?

Hoe pak je reflectie zo aan dat je er wat aan hebt?

Ik denk dat het slim is reflectie wekelijks zo niet dagelijks in te bouwen. Dat kan op veel manieren: wandelen (mijn favoriet), opschrijven waar je dankbaar voor bent voor je gaat slapen, aan tafel bij het eten praten met je partner, stil zijn, mediteren…Het hoeft niet veel tijd te kosten maar om te reflecteren moet je naar je hart kunnen luisteren. Daarom is regelmatige stilte goed. Zoals je misschien weet, ga ik eens in de drie maanden naar het strand om daar een dag even uit het dagelijkse leven te stappen en te kijken naar hoe het gaat en wat ik anders wil.

Een paar dingen die mij helpen bij reflecteren:

  • Een andere omgeving, vaak het strand maar het kan ook het koffiecafeetje in de buurt zijn. Hoewel ik lucht en ruimte en tijd voor een wandeling eromheen prettig vind, zo kan de wind door mijn gedachten gaan en leg ik mijn reflecties ook voor aan God. 
  • Als het aan het eind van het jaar is, zoals nu pak ik mijn agenda erbij en ga van maand tot maand langs wat ik heb gedaan, wat fijne dingen waren en wat minder. 
  • Opschrijven! Het is namelijk ook heel goed om je reflecties van vorig jaar er eens bij te pakken om te kijken of je dingen nu anders hebt gedaan bijvoorbeeld. 
  • Afsluiten: ik vind het mooi om bewust stil te staan bij wat voorbij is of waar ik dankbaar voor ben. Dit jaar schrijf ik daarom kaartjes (met een klein presentje erbij) aan mensen met wie ik samengewerkt heb of ontmoet heb en waar ik dankbaar voor ben. Ook schrijf ik een afscheidsbrief aan een vriendin die ik al langere tijd niet meer spreek. Ik geloof echt dat dingen bewust afsluiten op deze manier ruimte scheppen voor iets nieuws en je helpen verwerken of dankbaar te zijn.

Cadeautje voor jou

Ik kan me goed voorstellen dat je reflectie best een beetje lastig vindt. Daarom heb ik een document (klik) gemaakt met vragen en een aanpak voor jouw reflectie. Ook deel ik daarin een paar van mijn bevindingen van dit jaar.Lees ook nog eens deze blog over doelen stellen.

 

Wil je echt werk maken van je onderneming? Kom naar mijn Business Boost!

En, ben je ondernemer of wil je iets opzetten? En zou je mijn hulp en ervaring met het opzetten van concepten daarbij kunnen gebruiken? Meld je dan nu aan voor de Business Boost in februari! (Januari zit vol). Samen met drie andere ondernemers en mij een serieus jaarplan en een contentstrategie maken!

Op de hoogte blijven en als eerste deze blog in je inbox ontvangen? Abonneer je hier op mijn nieuwsbrief!


“Sometimes, you have to look back in order to understand the things that lie ahead.” 
― Yvonne Woon, Dead Beautiful

 

Fotografie: Merel Smit