Een tijdje terug deed ik op mijn instagram een poll met de vraag: Loop jij met een idee rond dat je eigenlijk zou willen uitvoeren? Vijftig procent van mijn volgers (meesten vrouwen tussen 25 en 35 jaar) antwoordde met: Ja! Nu weet ik wel dat veel vrouwen bijvoorbeeld rondlopen met het idee een boek te schrijven maar toch verraste het me dat zoveel vrouwen blijkbaar iets willen ondernemen. EN HET NOG NIET DOEN!

Nu kan dat natuurlijk om een goede reden zijn: het is er de tijd (nog) niet voor, andere dingen gaan voor zoals misschien wel een gezin dat aandacht vraagt…maar vaak is het ook angst om de stap te zetten, die vrouwen tegenhoudt. En dat vind ik jammer. Daarom wil ik met deze blog maar ook met de adviestrajecten die ik aanbied, vrouwen graag helpen wel die stap te zetten.

>> Nieuw! Ik bied nu ook MEEDENKGESPREKKEN aan. Wil je met mij praten over je plannen en vraag je je af hoe je de volgende stap zet of wat je moet doen? Dan kun je dat nu laagdrempelig regelen. Deze zomer heb ik er een beperkt aantal en voor een flink lage prijs gepland. Wacht dus niet te lang! Je vindt de meedenkgesprekken in mijn shop <<

5 vragen om jezelf te stellen als je je droom of idee nog niet uitvoert

Recent interviewde ik Ben Tiggelaar voor het tijdschrift Jente waar ik hoofdredacteur van ben. Hij had een aantal goede tips als je eigenlijk al langere tijd iets wilt maar het nog niet durft. Ik deel deze vragen met je, en voeg er mijn eigen vragen aan toe. Het complete interview met Ben Tiggelaar lees je hier.

Vraag 1. Wat wil ik?

Waarschijnlijk sluimert het al best lang diep van binnen, misschien is het nog vaag, misschien is het al een concreet idee. Hoe het ook zit: als je echt aan de slag wil met je droom of idee, dan is het tijd dat je in actie komt. Plan een dag in je eentje of juist met iemand samen. Dit hangt er vanaf wat voor jou goed werkt. Heb je iemand erbij nodig die je goede vragen stelt en je een schop onder je kont geeft? Of is een dag alleen met ruimte om na te denken op dit moment beter? Pak op zo’n dag (zoek even een andere plek voor meer concentratie en creativiteit) pen en papier en schrijf in het midden je idee. Ga eromheen mindmappen en zet alle losse ideeen of alles wat in je opkomt eromheen. Uiteindelijk is het fijn als je één A4 overhoudt waarop je je idee beschreven hebt. Belangrijk als je een idee bedenkt dat je wilt gaan uitvoeren is: denk je dat er behoefte aan is?

Vraag 2. Wat houdt me tegen?

Je kunt een losse mindmap maken met daarop de obstakels. Wie of wat houdt je tegen? Ga vervolgens met jezelf of iemand die je hierbij kan helpen in conclaaf of dit te overwinnen obstakels zijn. Denk creatief en laat het gerust ook een weekje sudderen of leg het een tijdje bij God neer. Maar onderneem zeker ook zelf actie om te kijken naar of het echt obstakels zijn of dat het je eigen angst voor bijvoorbeeld onzekerheid is. En als dat zo is, bijvoorbeeld: je wilt je baan opzeggen maar durft nog niet, maak dan eens concreet wat de risico’s zijn en hoe je die zou kunnen beperken. Als het echt te spannend is om helemaal je baan op te zeggen, zou je dan bijvoorbeeld een maand vrij kunnen nemen waarin je jezelf de tijd geeft je plan (voor een gedeelte) uit te voeren om het te proberen?

Vraag 3. Wil ik het echt?

En dan bedoel ik niet alleen het bereiken van een doel, maar ook het werk dat erbij komt kijken. Voorbeeld: Het lijkt je heel tof om een boek te hebben met jouw naam erop. Maar schrijven is eigenlijk niet je ding. Tja, dan heb je je antwoord misschien al? Het kan dan een goed idee zijn om je te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken.

Vraag 4. Word ik door mijn omgeving gesupport?

Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je dierbaren achter je staan. Praat daarom met je partner, gezin, vriendinnen over je plannen. Tegelijkertijd geloof ik er ook in dat als je echt een heel diep gevoel van binnen hebt, je daar ook voorzichtig mee om mag gaan en het niet door al te veel mensen moet laten beinvloeden. Probeer daarom goed voor jezelf eerst duidelijk te hebben wat je plan is en waarom je dit zo graag wilt.

Vraag 5. Geloof ik dat ik het kan?

Soms twijfel je daar misschien aan. Het is echt de moeite waard om aan je vrienden en familie te vragen wat volgens hen jouw sterke punten zijn. Dat helpt! Tegelijkertijd wil ik iets anders meegeven: Ik geloof erin dat God in jou is door de talenten en verlangens die Hij je geeft. Als het betekent dat jij het gevoel hebt iets te moeten doen maar je hebt er totaal het talent niet voor, kun je je afvragen of het dan echt de bedoeling is. En hoef je ook niet eindeloos op Gods stem uit de hemel te wachten als je graag een roeping wilt: Hij werkt door jou heen in wat jij kan en wilt.

Met welk idee loop jij en zou je graag willen uitvoeren? Ik ben heel benieuwd! En ik bied sindskort iets nieuws aan: zou je het fijn vinden om eens met mij te praten over je idee, wil je met mij brainstormen en kletsen over welke stappen je moet zetten? Een duw in je rug krijgen? Dan is een meedenkgesprek iets voor jou! Je vindt deze in mijn shop! Ga ik je zien voor een kop koffie?