Je kent t wel. Je zakt met een stapel tijdschriften op de bank om lekker te gaan lezen. Maar eerst nog even een rondje insta. En hoppa, voor je het weet ben je een halfuur verder, is baby weer wakker en ben je nooit aan die tijdschriften toegekomen. Of die klus. Of die was…

En het is niet alleen de tijd die het kost maar ook de hoeveelheid informatie en prikkels die je tot je neemt als je veel op instagram zit. De ene keer krijg je er vrolijke vibes van, bijvoorbeeld als het sneeuwt en je iedereen ziet genieten. Maar de andere keer voel je je alleen maar opgejaagd als je de app afsluit. Ben je geschrokken van het feit dat een concullega-ondernemer hetzelfde plan als jij had maar dat al eerder online heeft gegooid, of is er weer een instagramaccount dat iets soortgelijks als jij doet…. Maar uberhaupt je elke dag volstoppen met waar anderen mee bezig zijn…dat was al eens de reden waarom ik met facebook gestopt ben, nu bijna twee jaar geleden. En ik heb ook maar een heel beperkt groepje op mijn whatsapp. Instagram maakt me vaak onrustig. Ik krijg ook veel DM’s en wil daar ook graag op reageren. Dat lukt me niet altijd. Daarnaast doet het wat met je, alle verhalen en reacties van anderen gaan in je hoofd zitten.

Teveel prikkels

Ik heb een hekel aan het woord prikkels want het wordt veel teveel gebruikt. Maar we kunnen niet ontkennen dat in onze wereld er veel te veel op ons afkomt. Gewoon standaard. Daar hoef je niet hoogsensitief of extra gevoelig voor te zijn. Naast dat we druk zijn, hebben we nog een hele online wereld die ons ook impulsen en prikkels bezorgt. Ik denk dat dat echt ziekmakend kan zijn en een van de redenen van de hoge burn-outcijfers…Het is je eigen verantwoording daar goed mee om te gaan en ik ben echt een voorstander van het begrenzen van wat er binnenkomt. En daar kun je best hulp bij gebruiken. De eerste stap is dat je toegeeft dat het nodig is. De tweede dat je het niet alleen of zelf kunt…

Hoe kan ik minder instagrammen?

Ik vind instagram echt heel erg leuk en het is een belangrijk kanaal voor mij om te doen wat ik graag doe: vrouwen inspireren over een niet zo perfect leven en ondernemen en daarnaast is het ook een verkoopkanaal want de meeste boeken verkoop ik via instagram. Daarnaast kom ik makkelijk in contact met mensen die iets creatiefs doen. Dus stoppen is geen optie. Maar toch rees steeds vaker de gedachte: hoe kan ik het begrenzen?

Ik heb een manier gevonden!

Je weet vast wel dat elke like en reactie je een dopamineshot geeft. Je wordt even heel blij. Hetzelfde wat een verslaafde voelt als hij toegeeft aan zijn verslaving. Het is dus gewoon heel erg moeilijk om hiervan zomaar en zonder hulp af te kicken. Hoewel me dat in het weekend vrij makkelijk lukt door mijn telefoon simpelweg in een andere kamer te leggen, lukt dat me doordeweeks niet. Ik heb mijn telefoon dan ook vaak nodig bij mijn werk. Ik zette eerst een tijdje de app Moments aan en die liet me zien dat ik per dag ongeveer anderhalf uur op instagram zat. Wow, wat een tijd! Daarin kun je zoveel wasjes draaien/stille tijd houden/gerechten uit kookboeken maken/vriendinnen bellen/een nieuw idee uitwerken… Ik bedacht dat ik een halfuur per dag eigenlijk wel een prima tijd vind.

En besloot dat ik daarbij hulp nodig had.

Dat werd de app YourHour. In deze app kun je instellen hoeveel tijd je op bepaalde apps wilt doorbrengen, dus niet alleen insta! Ik gebruik m wel puur voor insta omdat ik verder geen app heb die teveel tijd van me vraagt. Twitter doe ik nauwelijks en alleen af en toe via desktop, facebook zakelijk hetzelfde verhaal. Ik heb YourHour nu ongeveer twee maanden en vind het echt fantastisch. Als mijn tijd (ik heb stiekem 35 minuten) ‘op’ is, gooit hij me echt van de app af. ‘Instagram is locked’, komt er dan te staan. Natuurlijk kan ik zelf het slotje eraf halen door naar de app te gaan, maar eigenlijk doe ik dat niet (ik heb m ook op een ver scherm zitten). Soms gooi ik hem eraf, als ik voor werk langere tijd iets moet doen. Maar als het niet hoeft niet. Want ik vind het heerlijk. Niet meer honderd keer die telefoon oppakken als ik ’s avonds op de bank zit. Echt een boek lezen als ik in bad lig…En ik geloof serieus dat ik ook beter slaap. Ik kijk nog wel vaak een vlogje voordat ik slaap (wil ik ook nog vanaf) maar krijg geen impulsen meer. Ik heb ook een tijdje de app QualityTime gebruikt. Werkte ook goed maar werd ook betaald na een proefperiode en wat duurder. Voor YourHour moet je na de proefperiode ongeveer €4 neerleggen. Ik vind het elke cent waard.

Hoe ga jij om met instagram? Praat mee onder de post over deze blog op … insta 😀 Volg me op @elinehoogenboom

PS: Instagram is echt een te gek medium voor je onderneming of organisatie, daar wil ik niets vanaf doen met dit artikel! Sterker nog, binnenkort geef ik een instagramtraining! Je leert hoe je (meer) volgers krijgt, welke content je kunt maken en nog veel meer. Wil je als eerste weten wanneer, hoe en waar? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!