fbpx
Selecteer een pagina

Eind van het jaar: tijd om terug te kijken en te leren van wat je dit jaar hebt gedaan. In één woord: Reflecteren. Letterlijk betekent het: weerkaatsen. En reflectie betekent: weerspiegeling, overweging. Je kijkt in de spiegel en bent eerlijk tegen jezelf over wat je allemaal ondernomen hebt en wat je daarvan kunt leren. Ik ben een groot voorstander van terugkijken (en vooruitkijken) en leg je uit waarom en hoe je dat kunt doen.


“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.” 
― Søren Kierkegaard

 

 

Waarom is reflecteren goed?

In onze vaak drukke levens zijn we op veel gebieden actief. Ik vond laatst een mooie indeling van Professor Rene Diekstra die ik graag deel: Jouw leven is een huis met vijf kamers: Relaties, vrije tijd, gezondheid, werk en zingeving. Ik besteed veel tijd aan nadenken over hoe ik deze gebieden in mijn leven verdeel en indeel. Waarom?

  • Ik geloof niet echt in balans: je kunt heel veel energie kwijt zijn aan continu zoeken naar balans tussen alle gebieden in je leven maar het is soms zo dat soms het ene meer aandacht vraagt dan de ander. Daarnaast ben ik iemand die heel hard gaat en dan na een tijdje weer even op de rem moet trappen. Daar heb ik lang tegen gevochten maar ik heb besloten het te omarmen. Voor mij is het wel belangrijk om regelmatig te bedenken of ik tevreden ben en of het een niet het ander overheerst. Helemaal nu ik moeder ben, ben ik me er nog meer van bewust dat ik goed met mijn tijd om wil gaan, voldoende aandacht aan mijn gezin wil geven en genoeg rust neem maar ook het liefst al mijn ideeen uit wil voeren. Omdat ik maar drie dagen wil werken, is het wel belangrijk dat ik goed focus en bedenk wat ik dan in die drie dagen wil en kan (niet alles dus!).
  • Reflecteren helpt je jezelf te (leren) kennen: wat past bij je en wat niet. Waar word je blij van en waar minder blij van?
  • Reflectie helpt dus als je straks vooruit gaat kijken en doelen gaat stellen. Misschien merkte je dit jaar dat sommige dingen niet lekker liepen, zou je een andere baan willen of heb je eigenlijk niet de opdrachten gedaan die je had willen doen. Of heb je het gevoel te weinig aan je priveleven toe te komen. Of heb je bepaalde keuzes niet durven maken. Door hierover na te denken, kom je er wellicht achter waarom je dat niet hebt gedurfd of wat je graag anders zou zien.

Toen ik dertig werd, was mijn conclusie na een dag reflecteren dat ik wel mijn dromen aan het waarmaken was op werkgebied (ik had net het tijdschrift Belle gelanceerd) maar dat ik ook wel erg graag een man wilde. Ik besloot toen bijvoorbeeld dat ik meer tijd wilde besteden aan daten. En vond mijn man! Zo zie je waar reflecteren toe kan leiden 🙂 

Reflectie zorgt voor rust en focus en helpt je keuzes te maken. Maar hoe doe je het dan?

 

Hoe pak je reflectie zo aan dat je er wat aan hebt?

Ik denk dat het slim is reflectie wekelijks zo niet dagelijks in te bouwen. Dat kan op veel manieren: wandelen (mijn favoriet), opschrijven waar je dankbaar voor bent voor je gaat slapen, aan tafel bij het eten praten met je partner, stil zijn, mediteren…Het hoeft niet veel tijd te kosten maar om te reflecteren moet je naar je hart kunnen luisteren. Daarom is regelmatige stilte goed. Zoals je misschien weet, ga ik eens in de drie maanden naar het strand om daar een dag te reflecteren. Ik kreeg op insta de vraag eens te laten zien hoe ik dat doe. Dat ziet er zo uit:

10.00 uur: Ik vertrek en haal onderweg een lekkere koffie. Zo’n dag is echt een uitje voor mij en ik geniet van elk moment en maak het autoritje er dus al onderdeel van.

11.30 uur: Ik kom aan en ga naar mijn vaste plek, restaurant Zilte Zoen in Egmond aan Zee. Ik neem plaats aan de lange tafel in het restaurant, bestel een cappu en pak mijn schrijfboekje. (Je hoeft natuurlijk niet in een restaurant te gaan zitten. Je kunt het ook prima thuis doen of in een bibliotheek bijvoorbeeld. Voor mij werkt een andere plek wel goed, minder afleiding). Nu doe ik meestal verschillende dingen: Vaak maak ik een mindmap. Bijvoorbeeld toen ik erover dacht te stoppen met Huis van Belle: ik zette in het midden in een cirkel Huis van Belle en schreef alles wat in me opkwam eromheen. Vervolgens schrapte ik een aantal dingen die ik niet belangrijk vond. Zo bleven er een paar argumenten over om wel of niet te stoppen. Maar de laatste keer dat ik reflecteerde had ik mijn agenda mee en schreef op wat ik afgelopen jaar had gedaan en waar ik, op werk- en privegebied wel en niet blij van werd. Ook maak ik weleens vijf mindmaps met dan op elk in het midden een van de vijf gebieden. Van Anthea van den Berg kreeg ik de tip om het boek Ikigai te gebruiken en dat is zeker een aanrader. Ik heb dat verwerkt in de vragen die je jezelf kunt stellen (onderaan kun je die downloaden). 

 

 

12.30 uur: Ik ga een stuk wandelen langs de zee en laat mijn hoofd uitwaaien om bij mijn hart te kunnen komen. Ik praat zachtjes met God. Vertel wat ik lastig vind. Waar ik blij van word. Wat mijn twijfels zijn. Beken schuld over hoe vaak ik mijn eigen boontjes wil doppen. De zee, de golven, de wind en de meedeinende meeuwen helpen me altijd mijn leven in perspectief te zien: God heeft het in zijn hand. Welke beslissing ik ook neem, ik laat me door hem meevoeren. 

14.00 uur: Tijd voor een lekkere lunch en even wat ontspanning door middel van insta, manlief bellen, een tijdschrift of een gesprekje met het personeel.

15.00 uur: Ik trek mijn conclusies. Ja, bij mij gaat dat zo snel maar vaak is dat omdat ik al langere tijd voorbereidende gedachten en gesprekken heb gehad. Meestal zet ik ook meteen een paar acties uit die bij mijn conclusies passen of werk ik nog wat ideeen uit. 

16.00 uur: Op naar huis met veel zin in weer de komende drie maanden.

Cadeautje voor jou

Ik kan me goed voorstellen dat je reflectie best een beetje lastig vindt. Daarom heb ik een Document (klik) gemaakt met heel veel vragen erin die je op zo’n dag kunt stellen (of doe er eentje per week of dag, kan ook.). Leg de lat niet te hoog, het hoeft niet perfect! Ik hoop dat je er wat aan hebt! Begin januari publiceer ik een blog waarin ik je help je conclusies te trekken uit je reflectie en je doelen te stellen.

Op de hoogte blijven en als eerste deze blog in je inbox ontvangen? Abonneer je hier op mijn nieuwsbrief! 

“Sometimes, you have to look back in order to understand the things that lie ahead.” 
― Yvonne Woon, Dead Beautiful

 

Credits foto’s: 

Foto 1:  Pepe Reyes via Unsplash

Foto 2:  Banter Snaps via Unsplash