Begin van het jaar, de tijd van terugkijken is geweest en we gaan verder met vooruitkijken! Misschien voel je je wel platgegooid met blogs en instaposts over doelen stellen en dat snap ik. Ik ken mensen die er juist kribbig en ongedurig van worden (getuige dit artikel past dat ook bij  onze generatie) en het gevoel hebben dat we de lat daarmee juist zo hoog leggen. Dat gevoel wil ik je allerminst geven want in mijn boek leg ik juist uit dat we die lat met z;n allen wat lager moeten leggen. Daarnaast vind ik dat doelen stellen vaak erg op jezelf gericht is en het vaak egodoelen betreft. Ik denk dat we het in onze huidige samenleving juist nodig hebben dat we naar elkaar omzien dus ik wil daar niet aan bijdragen. En als laatste: ik stel voor mezelf altijd een paar doelen maar kijk daar gedurende het jaar nauwelijks naar. Toch blijkt aan het eind van het jaar dat ik ze vaak gehaald heb. Ik geloof dat dat komt doordat ik regelmatig reflecteer en probeer dicht bij mezelf te blijven.

Oke, dat zijn allemaal argumenten om GEEN doelen te stellen. Waarom zou je het dan wel doen? Omdat ik je graag wil helpen om daar te komen waar jij wilt komen. Ik hoor en zie veel vrouwen in mijn omgeving die al heel lang rond lopen met een plan, een idee of die eigenlijk in een baan zitten die ze niet fijn vinden. Door jezelf een doel of een deadline te stellen geloof ik dat je sneller een knoop zult doorhakken. Daarnaast vinden vrouwen het vaak moeilijk om zichzelf te belonen voor wat ze waard zijn, vooral ook financieel gezien. Daarom denk ik dat het wel goed is juist wel goed te kijken naar wat je zou willen verdienen en hoe je dat kunt bereiken. Daar is niets mis mee.

Doelen stellen, hoe doe je het?

Ik vertel je hoe ik het dit jaar heb aangepakt, wellicht kun je er wat van gebruiken! Ik ben heel bewust bezig geweest afgelopen tijd met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet, zoals bijna elk jaar wel een keertje, beland in een situatie waarin het me allemaal teveel wordt en ik een tijdje gas moet terug nemen? Ik schreef in mijn vorige blog dat ik wel heb geaccepteerd dat ik ben van hard gaan en dan weer een tijdje op de rem en dat complete balans in mijn ogen niet te vinden is maar tegelijkertijd zijn er wel dingen die ik kan doen om mijn energietank goed vol te houden, ook als ik het druk heb.

Doelen zijn niet bedoeld om de lat nog hoger te leggen maar juist om je te helpen onder de lat door te lopen

Toen ik bezig was hiermee, stuitte ik op een artikel in Flow (nummer 6-2018) van Caroline Buijs die een paar jaar geleden tegen een burn-out aanliep. Ze kwam erachter dat ze eigenlijk best goed wist welke signalen haar allang op haar overbelasting hadden kunnen wijzen en maakte een lijst van die tips. Maar ze concludeerde dat ze ook altijd snel weer die tips en signalen vergat. Daarom besloot ze haar eigen kleine zelfhulpboekje te maken.

Ik heb dat na het lezen van dat artikel ook gedaan. Een klein minischriftje gepakt waarin ik de dingen die (weet ik uit ervaring) voor mij goed werken, op heb geschreven en waar ik mezelf continu aan wil herinneren. Ik ben van plan om deze inzichten ook elke keer voorin een nieuw notebook waarin ik elke dag werk, te schrijven. Ik deel een paar van mijn inzichten/regels die me gedurende het jaar helpen om op een goede manier door het leven te wandelen:

Wat wil ik graag (ik hou een aantal dingen prive dus dit is niet alles):

 • Genoeg tijd waarin ik er ook helemaal ben met man en kind.
 • Tijd voor en met vriendinnen en familie.
 • Zelf bepalen welke klussen ik doe en niet alleen aannemen wat er op me afkomt
 • Goed doen voor de wereld om me heen, te beginnen dichtbij

Inzichten die me hierbij helpen:

 • Als ik mijn agenda laat vollopen omdat ik geen nee durf te zeggen, bepalen anderen eigenlijk mijn agenda.
 • Maximaal twee avonden in de week weg zijn is genoeg voor mij.
 • Als ik moe ben of aan mn taks zit niet alleen opladen door te wandelen of niksen maar juist ook vriendinnen opzoeken, daar knap ik van op.
 • Mijn instagram beperken tot een halfuur per dag.
 • Ook als het niet af is, kan ik wel stoppen die dag.
 • Altijd eerst nadenken voor ik ja zeg tegen een vraag om iets te doen of te helpen.
 • Schuldig voelen veroorzaakt lichte maar wel chronische stress wat ongezond is.
 • Keuzes maken en grenzen stellen voelt voor mij tegennatuurlijk maar helpt me wel een beter leven te leiden.

Goed, ik heb nu voor mezelf eigenlijk een beetje de spelregels bepaald.

Het hele jaar wil ik inzichten in dit boekje gaan bijhouden. Vervolgens stel ik een aantal praktische en concrete doelen:

 • Hoe ik mijn werk wil gaan indelen: wat wil ik doen op de dagen die ik werk, welke kant wil ik op?
 • Waar ga ik tijd aan besteden en hoe deel ik dat in?
 • Wat wil ik verdienen en hoe doe ik dat?
 • Welke zakelijke dingen wil/moet ik doen?

Een paar voorbeelden:

Zakelijk:

 • Dit jaar wil en moet ik echt iets met het spaargeld dat ik voor mijn pensioen heb staan en moet ik een nieuwe boekhouder zoeken.
 • Mijn social media meer gaan structureren en plannen en een duidelijkere profilering kiezen.
 • Meer investeren in adviestrajecten en trainingen geven.
 • Meer kennis opdoen door middel van boeken of een kleine studie of cursus.

Prive:

 • Meer kleine dingen doen voor anderen zoals koken voor de buurman en meer kopen (minder kopen dus) wat ik echt nodig heb.
 • Go with the flow: tijd nemen voor de verhuizing en van dat proces genieten.
 • Gewoon genieten van mijn gezin.

Ik ben mild voor mezelf met de doelen die ik stel: er komt een verhuizing aan en ik heb een baby. Ik begin na 4,5 maand weer met werken en bouw dat langzaam op zodat baby kan wennen aan de opvang en we thuis ook langzaam in het nieuwe ritme komen en ik ook tijd heb voor de verhuizing. Dat is natuurlijk een enorme luxe en ik ben heel blij dat het zo kan. Ik zou graag een soort mini-opleiding doen dit jaar maar kan me goed voorstellen dat het niet lukt en ik wil dit wel alleen doen als ik ook echt het huiswerk ervoor kan doen. Ik merk dat ik heel veel wil en dat ik echt tegen mezelf moet zeggen dat dat niet allemaal kan en hoeft dit jaar. Misschien is dat wel mijn grootste doel: goed omgaan met al mijn impulsen 🙂

Deze doelen zijn natuurlijk nog niet echt concreet en smart en dat doe ik wel, vooral door ze ook in te plannen in mijn agenda zodat ik ook vast weet waar de pieken liggen dit jaar en ik er dan dus niet nog bijvoorbeeld een vrijwilligersfunctie in de kerk bij moet nemen die maanden.

Ik ben heel benieuwd wat voor doelen jij gaat stellen en wat je zou willen bereiken dit jaar! Volgende week lanceer ik iets waarmee ik je kan helpen als je al langere tijd met een idee loopt. Of misschien wil je dit jaar meer uit je eigen bedrijf halen? Ik kan je helpen meer bereik te krijgen en meer omzet. Wil je volgende week als eerste weten wat ik ga doen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je het als eerste te horen!

Foto 1: Estee Janssens via Unsplash

Foto 2: Danielle MacInnes via Unsplash

Foto 3: Annemieke